Kennismaking en de eerste stappen

En wat doet de Verzuimregisseur

De eerste stappen

Een medewerker die ziek wordt, is vaak binnen enkele dagen weer aan het werk. Helaas zijn sommige medewerkers langer uit de roulatie. Een vervelende situatie voor de betreffende medewerker, voor zijn collega's die te maken krijgen met een grotere werklast, maar ook voor u. Want de operationele en financiële impact kan groot zijn. Het werk moet toch gedaan worden, dus misschien neemt u wel een (tijdelijke) vervanger aan. En u moet sowieso gedurende twee jaar minimaal 70% van het loon doorbetalen. Ook uw medewerker heeft rechten en plichten. Hij moet bijvoorbeeld actief meewerken aan zijn herstel en (tijdelijk) ander passend werk accepteren.

Een goed contact tussen u en de zieke medewerker is daarom van groot belang. Conform de AVG mag u niet vragen wát de medewerker mankeert, maar u kunt gerust vragen stellen als: wat kan ik voor je doen, wat kunnen je collega's overnemen, wanneer denk je weer (gedeeltelijk) te kunnen werken en wat heb je daarvoor nodig? Ook kunt u met de medewerker bespreken welke verplichting hij heeft tijdens zijn ziekte. En het is verstandig om af te spreken wanneer er weer contact is en wie het initiatief daarvoor neemt. Wens de medewerker in ieder geval beterschap!

Want samen met de zieke medewerker moet u ervoor zorgen dat zijn verzuim zo kort mogelijk duurt en dat het werk zo snel mogelijk wordt hervat. Vertel de medewerker wat u kunt doen om hem te helpen, laat hem meedenken en ga samen op zoek naar mogelijke oorzaken en oplossingen. Mogelijk kunnen anderen bepaalde taken uitvoeren of is een aanpassing van de werkplek wenselijk om herhaling of langdurig(er) verzuim te voorkomen.

Tijdens de ziekteperiode moet u zich beiden laten ondersteunen door een gecertificeerde arbodienst en/of een BIG-geregistreerde bedrijfsarts. De medewerker gaat op consult bij de bedrijfsarts. Voorafgaand daaraan kunt u de bedrijfsarts van informatie voorzien of een vraag bij hem neerleggen, zodat hij van beide kanten op de hoogte is van de situatie die heeft geleid tot het verzuim. Binnen zes weken na de eerste ziektedag maakt de bedrijfsarts vervolgens een Probleemanalyse.

Hoe de Verzuimregisseur u bij dit traject begeleidt, leest u in de brochure

De Ziektewet als vangnet

In sommige situaties kunt u voor uw zieke medewerker een Ziektewet-uitkering aanvragen, nog binnen de 104 weken van ziekteverzuim. De Ziektewet fungeert dan als “vangnet” en compenseert u voor uw wettelijke loondoorbetalingsverplichting bij ziekte. Met de toekenning van een Ziektewet-uitkering vervalt die loondoorbetalingsverplichting echter niet. U blijft als werkgever altijd verantwoordelijk voor de wettelijke loondoorbetaling bij ziekte gedurende maximaal 104 weken. De Ziektewet-uitkering in vangnetsituaties duurt daarom ook uiterlijk totdat uw medewerker 104 weken ziek is.

In vangnetsituaties heeft u als werkgever de verantwoordelijkheid om de Ziektewet-uitkering aan te vragen bij het UWV. Voor elke situatie geldt een specifieke, uiterlijke aanvraagtermijn. In deze tabel hebben we alle vangnetsituaties en bijbehorende aanvraagtermijnen overzichtelijk voor u op een rij gezet. Ook kunt u in de tabel doorlinken naar aanvullende informatie over een aantal van de bijzondere vangnetscenario’s.

Wijzigingen in het beloop van de re-integratie, of een volledig herstel van de zieke medewerker dient u altijd binnen 2 kalenderdagen door te geven aan het UWV. Denk bijvoorbeeld aan een uitbreiding in werkuren of taken, maar ook een terugval daarin. Meldt u te laat, dan kan het UWV u een geldboete opleggen. Alleen bij een gegronde reden ziet het UWV daar vanaf, echter maar weinig redenen worden als gegrond beoordeeld. Geef wijzigingen of een betermelding dus altijd op tijd door aan het UWV om problemen te voorkomen.

Twijfelt u welke situatie van toepassing is of wilt u meer informatie over een specifiek vangnetscenario? Neem dan gerust contact op met De Verzuimregisseur voor overleg. Wij helpen u graag.

Probleemanalyse en Plan van aanpak

Probleemanalyse
Na het eerste consult met de zieke medewerker stelt de bedrijfsarts een Probleemanalyse op. Daarin staat onder andere welke arbeidsbeperkingen en welke arbeidsmogelijkheden de medewerker heeft, wat de prognose is voor verbetering van de genoemde beperkingen en wat het einddoel van de re-integratie is. De bedrijfsarts geeft ook advies over de mogelijke route naar werkhervatting en over eventuele interventies.

De Probleemanalyse is een verplicht document dat moet worden ingevuld binnen 6 weken na de eerste ziektedag van een medewerker en wanneer de medewerker naar verwachting niet binnen 13 weken volledig voor het eigen werk hersteld zal zijn. Wordt dit document niet tijdig opgesteld en komt het later in het traject tot een WIA-aanvraag, dan kan het UWV oordelen dat er re-integratiekansen zijn gemist en de werkgever een sanctie opleggen in de vorm van een verlengde loondoorbetalingsverplichting. Deze eventuele verlenging van de loondoorbetalingsverplichting is doorgaans niet verzekerd en moet door uzelf betaald worden.

Plan van aanpak
Als werkgever krijgt u, net als de medewerker, een kopie van de Probleemanalyse. Het document mag daarom geen medische gegevens of privacygevoelige informatie bevatten. Aan de hand van de Probleemanalyse stelt u samen met de zieke medewerker een Plan van aanpak op. Hierin beschrijft u uw gezamenlijke visie op de re-integratie, het einddoel daarvan, welke stappen er worden ondernomen om tot dat einddoel te komen en door wie.

Het einddoel kan zijn:

(gedeeltelijke) werkhervatting in de eigen functie met of zonder aanpassingen, 
(gedeeltelijke) werkhervatting in een andere functie bij u,
gehele of gedeeltelijke werkhervatting bij een andere werkgever of
een ander einddoel dan het advies van uw arbodienst of bedrijfsarts.

Het Plan van aanpak moet binnen 2 weken na de Probleemanalyse worden opgesteld. Door de gemaakte re-integratieafspraken schriftelijk vast te leggen, is het voor alle partijen duidelijk hoe het traject naar werkhervatting eruit ziet en wanneer het Plan van aanpak weer zal worden bijgesteld.

Plan een afspraak in met een van onze Verzuimregisseurs