Loonwaarde en evaluatie

Uw medewerker is nu ongeveer drie maanden arbeidsongeschikt. Samen heeft u gewerkt aan zijn re-integratie, en hopelijk loopt zijn herstel op schema. Maar misschien is hij nog steeds volledig arbeidsongeschikt of opnieuw uitgevallen. Wellicht heeft de medewerker zijn eigen werk slechts gedeeltelijk hervat of voert hij tijdelijk andere taken uit.

Loonwaarde
Is uw medewerker voor een deel weer aan de slag, dan is het belangrijk loonwaarde aan zijn activiteiten toe te kennen. De loonwaarde is de economische waarde van zijn geleverde arbeid. Werkt iemand de helft van zijn contracturen, dan is die berekening vrij eenvoudig: u kunt de medewerker voor 50% beter melden. Maar als de medewerker in die uren minder productief is dan u normaal gesproken kunt verwachten, of hij voert (deels) andere taken uit dan gebruikelijk, dan kan het berekenen van de loonwaarde een stuk lastiger zijn. En dus ook de vaststelling van het deelpercentage waarvoor u hem hersteld kunt melden. Dit percentage moet recht doen aan de situatie en aan alle betrokkenen. In deze video leggen we u dit nog eens uit.

Evaluatie
Loopt het re-integratietraject anders dan verwacht of wijzigt er iets in de aanpak of het einddoel van de re-integratie? Vul dan samen met uw medewerker het formulier (Eerstejaars)evaluatie van het UWV in.

Contact onderhouden

Is een medewerker langer ziek, dan raakt reguliere contact vaak wat op de achtergrond. Terwijl het juist zo belangrijk is om frequent contact te hebben met uw zieke medewerker. Want de meeste mensen vinden aandacht voor hun persoonlijke situatie best fijn. Voelt de medewerker uw betrokkenheid, dan verlaagt dat de drempel voor een terugkeer naar het werk. Spreek af met welke frequentie u contact met elkaar heeft, op welke manier en wie daarvoor het initiatief neemt. Vraag ook waar de medewerker zelf behoefte aan heeft en waar hij zich prettig bij voelt. De ene persoon heeft liever telefonisch contact, een ander geeft de voorkeur aan een bezoek aan huis, terwijl een derde liever naar het werk komt.

Oplossingen
Zoek in het contact met uw medewerker naar oplossingen waardoor hij zijn werk (gedeeltelijk) kan hervatten. Misschien moeten zijn taken of de werkplek (tijdelijk) aangepast worden om herhaling of langdurig(er) verzuim te voorkomen? Praat in die gesprekken vooral niet over medische details, maar bespreek mogelijke opties. In sommige situaties kan de medewerker mogelijk aanspraak maken op een voorziening via het UWV. Leg de afspraken die u met elkaar maakt vast in het Plan van aanpak. Wijzigt er iets ten opzichte van eerdere afspraken, vul dan de (Eerstejaars)evaluatie in. En natuurlijk vergeet u niet om na ieder contactmoment de medewerker beterschap te wensen!

Heeft u hier advies bij nodig? De Verzuimregisseur helpt u graag!

Wat is loonwaarde?

Plan een afspraak in met een van onze Verzuimregisseurs