78 weken geleden werd uw medewerker ziek. Het moment dat hij een WIA-uitkering kan aanvragen komt nu dichtbij. Hoe verloopt zijn WIA-aanvraag, welke rol speelt u in dat traject en wanneer is het aanvragen van een WIA-uitkering niet of niet meteen noodzakelijk? De antwoorden op deze vragen leest u hier.
De WIA-aanvraag
Uw medewerker krijgt 88 weken na zijn ziekmelding bericht van het UWV over hoe hij zijn WIA-uitkering kan aanvragen en welke documenten hij moet meesturen. Het UWV beoordeelt onder andere of u en de medewerker zich tijdens het re-integratietraject voldoende hebben ingespannen om te komen tot werkhervatting. Wordt de WIA-aanvraag in behandeling genomen, dan wordt uw medewerker uitgenodigd voor een gesprek met de verzekeringsarts van het UWV. Die beoordeelt welke arbeidsmogelijkheden en -beperkingen uw medewerker op grond van zijn medisch beeld heeft.
Ziet de verzekeringsarts, nu of in de toekomst, benutbare arbeidsmogelijkheden, dan volgt een gesprek met de arbeidsdeskundige van het UWV. Die stelt vast wat voor werk uw medewerker (theoretisch) kan doen en wat hij daarmee kan verdienen. Is dat 65% of minder van zijn oude loon, dan komt hij in aanmerking voor een WIA-uitkering. Die uitkering gaat 104 weken na de ziekmelding in. In dit filmpje legt het UWV uit hoe de WIA-aanvraag voor de medewerker verloopt.
Re-integratiedossier
Het UWV beoordeelt een WIA-aanvraag aan de hand van een medisch dossier en een re-integratiedossier. Het medisch dossier wordt rechtstreeks door de bedrijfsarts, of via uw zieke medewerker, naar het UWV gestuurd. Het re-integratiedossier maakt u samen met de medewerker compleet en bevat in ieder geval de Probleemanalyse, het Plan van aanpak (inclusief eventuele tussentijdse aanpassingen), de Eerstejaarsevaluatie, de Eindevaluatie en het Actueel oordeel.
Het re-integratiedossier kan op twee manieren naar het UWV worden verzonden. U kunt het dossier uploaden in het UWV Werkgeversportaal of uw medewerker kan het complete dossier via de post versturen. Naast de vereiste documenten, kunt u het re-integratiedossier meer inhoud geven door ook van belang zijnde e-mailcorrespondentie, gespreksverslagen, terugkoppelingen van de bedrijfsarts en verzonden brieven toe te voegen aan het dossier. En soms kan het helpen om de WIA-aanvraag samen met uw medewerker te doen. Bijvoorbeeld wanneer de medewerker niet zo vaardig is met de computer of wanneer hij de aanvraag heel spannend vindt.
Is WIA-aanvraag noodzakelijk?
Misschien is het aanvragen van de WIA-uitkering op dit moment niet of niet meteen noodzakelijk. Hiervan kan sprake zijn als uw zieke medewerker weer bijna volledig aan het werk is in zijn oorspronkelijke functie. Misschien heeft u binnen uw bedrijf ander passend werk gevonden dat hij structureel kan uitvoeren of heeft hij nu of in de nabije toekomst uitzicht op een dienstverband bij een andere werkgever. In deze video gaan wij hier uitgebreider op in. Kunnen wij u verder helpen, neem dan gerust contact op met de Verzuimregisseur.