Over drie maanden is uw medewerker 104 weken ziek. Een belangrijk moment voor zowel de medewerker als uzelf. Op deze pagina leest u welke gevolgen deze situatie voor u heeft.
De WIA-aanvraag
Uw zieke medewerker kan na 88 weken ziekte een WIA-uitkering aanvragen. Voor de beoordeling van deze aanvraag heeft het UWV het medisch dossier van de zieke medewerker nodig en een re-integratiedossier. Is één van de dossiers niet compleet of beoordeelt het UWV de inhoud ervan als onvoldoende, dan vraagt het UWV u de ontbrekende documenten op te sturen of een toelichting te geven. Bijvoorbeeld als het tweede spoortraject, het zoeken naar passend werk buiten uw organisatie, als onvoldoende wordt beoordeeld. Is de medewerker (deels) bij u aan het werk, dan vraagt het UWV of dit werk structureel aangeboden kan worden en wat de loonwaarde daarvan is.
In deze video vertelt de Verzuimregisseur uitgebreid over uw rol bij de WIA-aanvraag van uw medewerker.
Eigenrisicodrager
Bent u eigenrisicodrager voor de WGA? Dan moet u maximaal tien jaar de WIA-uitkering van uw zieke medewerker betalen. Ook blijft u gedurende die periode verantwoordelijk voor zijn re-integratie. U moet erop toezien dat hij zijn wettelijke verplichtingen nakomt, hem scholing aanbieden en controleren of hij voldoet aan zijn sollicitatieplicht. Andersom mag u van uw (ex)medewerker verwachten dat hij er alles aan doet om passend werk te vinden. Hij moet naar het spreekuur van de arts of arbeidsdeskundige als die hem daarvoor uitnodigen en u op de hoogte houden van veranderingen in zijn gezondheid, werk- of persoonlijke situatie.
In deze whitepaper leest u alle stappen die u moet zetten als u eigenrisicodrager voor de WGA bent.
104 weken ziek, wat nu?
Na 104 weken ziekte stopt de wettelijke loondoorbetalingsverplichting aan uw zieke medewerker. Verricht de medewerker ondanks zijn ziekte loonvormende werkzaamheden bij u, dan hoeft u alleen nog die werkzaamheden te betalen en kunt u eventueel zijn arbeidscontract aanpassen aan de nieuwe situatie. Is uw medewerker langdurig ziek en heeft u geen mogelijkheden voor passend werk binnen uw organisatie, dan is er na 104 weken geen sprake meer van ontslagbescherming bij ziekte. U kunt dan een ontslagvergunning voor de medewerker aanvragen bij het UWV.
Het UWV heeft daarvoor onder andere een verklaring van de bedrijfsarts nodig, waarin staat dat er op (midden)lange termijn geen significante verbetering van de belastbaarheid van de medewerker verwacht wordt. Bovendien heeft uw medewerker recht op een transitievergoeding. Ook kunt u via een vaststellingsovereenkomst uit elkaar. Bij het beëindigen van de arbeidsrelatie als gevolg van twee jaar ziekte, komt u in aanmerking voor de regeling compensatie transitievergoeding.
Kortom, is uw medewerker twee jaar ziek, dan verandert er een hoop. Voor hem én voor u. Wilt u van gedachten wisselen over de nieuwe situatie, neem dan contact op met de Verzuimregisseur of uw WIA Casemanager. Wij helpen u graag.